Mat och kosttillskott för gravida | Gastro Direct

Gastro Direct

Matlagning när den är som bäst

Mat och kosttillskott för gravida

Undergraviditeten börjar de allra flesta att tänka på vilken mat man stoppar i sig. Att äta bra och varierad kost är en självklarhet, men det finns en del bra riktlinjer att känna till, som till exempel vilka saker man ska undvika att stoppa i sig. sh_pregnant_eating_food Att äta för två är bara en myt. Hur mycket mera mat man behöver beror på den vikt man hade innan graviditeten och hur viktökningen ser ut. Det är framför allt näringen i maten, du som gravid vill komma åt och inte bara energin. Enligt 1177.se behövs endast en frukt extra under första trimestern, för att täcka energi behovet. Under den andra trimestern behövs det lite mer, men en smörgås och ett glas mjölk extra räcker. Under den tredje och sista trimestern behövs det ännu lite mer. Två extra mellanmål och en frukt täcker upp behovet. Normalt sett behövs inte extra kosttillskott, men om du inte får i dig tillräckligt från maten är det viktigt att fylla på med tillskott. Folsyra är ett exempel på en B-vitamin som är extra viktig både före och under graviditeten. Genom att få i sig ett minimum av 500 mikrogram folat om dagen täcker du upp behovet. För dig som planerar att bli gravid, rekommenderas ytterligare 400 mikrogram, för att minska risken hos fostret att få ryggmärgsbråck. Många gravida behöver också ett tillskott utav järn. Blodvärdet kontrolleras regelbundet på mödravårdscentralen och barnmorskan meddelar om det kan behövas. Det kan också vara bra att prata med din barnmorska om du äter en diet som gör att du inte kan få i dig utav kostcirkelns alla olika delar. Är det så att du till exempel är matallergiker eller kanske vegan, ja då kanske du behöver ta hjälp av en dietist för att få i dig de näringsämnen som du behöver. Mat du som gravid ska undvika är de som kan innehålla bakterier och parasiter. Rått kött bör undvikas, liksom gravat, torkat och kallrökt. Dessa kan innehålla toxoplasmaparastiter och dessa dör vid djupfrysning i minst -18 grader i tre dygn och vid upphettning till över 70 grader. Listeria kan finnas i gravad och rökt fisk, liksom vakuumförpackade varor. Bakterien dör inte vid infrysning eller i kylskåp, utan behöver en upphettning till över 70 grader för att försvinna. Bäst före datum på färdig kall mat ska man därför vara extra försiktig med. Andra saker man ska undvika är till exempel mögelostar, strömming, hälleflundra, fisk från små sjöar, mer än tre koppar kaffe om dagen och alkohol är en självklar dryck att helt utesluta. Fråga din barnmorska för att få en lista på vad som är ok och vad du ska undvika.