Bröd och en hälsosam kost | Gastro Direct

Gastro Direct

Matlagning när den är som bäst

Bröd och en hälsosam kost

Bröd är en kär del av mångas kost och något en stor andel av oss äter nästan dagligen. Men när det kommer till bröd finns det helt klart mer och mindre hälsosamma alternativ. Och om du har försökt på dig en satsning att äta mer hälsosamt kan bröd vara ett ställe att börja göra förändringar.

När man talar om bröd som inte är speciellt hälsosamt är det främst mjukt, vitt bröd man talar om. Dels för att de ofta har ganska högt kaloriinnehåll, men också då näringsvärdet i det är förhållandevis lågt. Knäckebröd kommer ju exempelvis med ett betydligt högre fiberinnehåll och kan precis som många andra brödtyper hittas i många olika varianter.

Men sedan får du inte glömma att det ju inte bara handlar om själva brödet. Pålägget kan vara minst lika ansvarig för de kalorier du får i dig som själva brödet. Om du lägger exakt samma kaloririka pålägg på en skiva knäckebröd som du gör på en skiva vitt bröd har du nog inte gjort lika stor förbättring som du hoppades. Att välja dina pålägg med omsorg är därför också viktigt och du bör helt klart börja titta på hur hälsosamma dina vanliga pålägg är också.