Köket
Köket är det rum i huset som brukar kallas för hemmets hjärta, vilket syftar till att det mesta i grunden utgår ifrån köket. Maten, sammankomster, hemarbete och så vidare. Av den anledningen tycker vi att man ska ha ett kök som man trivs i.
För att trivas i köket och med att arbeta där så är det att föredra att ha bra grejor att jobba med när man vistas i köket, från en bra spis och ugn till bra vitvaror och verktyg. Vi tänkte ta upp några av de verktyg i köket som vi anser vara de viktigaste.
Kniven
En bättre rubrik hade kanske varit ”knivarna”. Bra knivar är A och O i köket. Om man tänker efter så används kniven nästan varje gång du ska laga mat, från att skiva tomater, finhacka lök, skära kött och dela en vattenmelon. I allmänhet så brukar man tala om att det är bra att ha en kockkniv, en filékniv, en brödkniv och en mindre kniv för lite allt möjligt.
Men nu skrev vi ju ”kniven” och anledningen till detta är att vi menar att om du bara ska välja en bra kniv så är det kockkniven du ska satsa på. En vass kockkniv går att använda till i princip det mesta. När man en gång börjat använda en riktigt skarp kniv så kommer man ha svårt att någonsin nöja sig med en kniv av sämre kvalitet igen. Vi rekommenderar gärna knivar från Global och från Chroma. Jobbar du idag med halvdassiga knivar, ta då en titt här nedan i klippet på skillnaden.
Stekpannan
Det ska sägas att åtminstone de två första tipsen här kan ses utan inbördes ordning, båda är lika viktiga tycker vi. Stekpannan är alltså den andra av de viktigaste redskapen i köket. Att ha en bra stekpanna ger dig också möjligheten att laga riktigt bra mat. Med en dålig stekpanna så är det svårt att få köttet riktigt perfekt och visst känns det väl lite tråkigt om du har köpt ett stycke kött av god kvalitet och du därefter inte kan göra det rättvisa med en bra stekpanna. Det finns lite olika typer av stekpannor, det vanligaste i hemmen idag är troligen teflonpannorna. Det är en stekpanna som har en beläggning som gör att det är svårare att bränna vid det man steker.
Gjutjärnspanna
En annan vanlig typ av stekpanna som många kockar föredrar att använda när de ska steka kött är gjutjärnspanna. Med gjutjärn så får du lätt en fin brynt yta på köttet utan att det bränner vid. En annan fördel är att de är mycket slitstarka och inte så känsliga för överhettning som exempelvis teflonpannor. Kom dock ihåg att gjutjärn utan beläggning inte får diskas med diskmedel eftersom då kommer maten att smaka diskmedel nästa gång. Torka också med hushållspapper, alternativt låt torka på en platta med låg värme på för att den inte ska rosta.
Ett stektips oavsett om det är gjutjärn eller teflon är att köttet skall vara rumstempererat och pannan ska vara varm när du lägger på köttet. På detta vis så sluts porerna i köttet och safterna stannar kvar i köttet istället för att rinna ut..
Doseringsmått
Det sista tipset är simpelt men ack så viktigt när det ska lagas mat. Doseringsmått i olika storlek är bland de bästa hjälpmedel du kan ha i köket. Se till att ha flera olika mått för att kunna mäta mängden när du exempelvis ska baka något.