Köksredskapen som kan behöva bytas | Gastro Direct

Gastro Direct

Matlagning när den är som bäst

Köksredskapen som kan behöva bytas

Köket är fullt av allehanda redskap som används olika mycket. En del av dessa kommer faktiskt med oskrivna däst före-datum och kan behöva bytas ut oftare än man faktiskt gör detta. 

köksredskap_153563483

Efter man gått igenom listan nedan kanske man har bestämt sig för att göra sig av med både ett och annat. Då är det bara att ge sig ut på jakt efter nya köksredskap.

Träredskap

Numera är det ju inte lika mycket man har i trä som förr i tiden. Men saker som träslevar är ju något som fortfarande hänger med. Livslängden på ett träredskap kan vara omkring fem år och bör bytas ut när de fått sprickor eller blivit mjuka.

Teflonpannor

I teflonpannor så det ytskiktet man vill bevara. När detta börjar flaga eller blivit repigt förlorar de mycket av sin funktionalitet. Förvarar man många pannor tillsammans är det rekommenderat att man har något slags skydd mellan dem. Efter två till tre år kan det hursomhelst vara dags att byta.

Plastskärbrädor

Det stora problemet med skärbrädor är ju att bakterier kan fastna i märkena som knivarna lämnar efter sig. Märken uppstår dessutom lättare i just platsskärbrädor. Var tredje år är en bra period att byta ut dessa, men kan så klart variera beroende på hur mycket man använder dem.

Elektriska köksredskap

Alla köksredskap med en massa delar ska man hålla extra koll på. Det kan hända att individuella delar går sönder och det kan ibland räcka för att maskinen ska bli obrukbar. Om maskinen skär saker, som till exempel en mixer, är det även rekommenderat att man byter ut bladen när de börjar bli slö.

Gummi- och sillikonredskap

Kanske det vanligaste redskapet i denna kategori är slickepotten. Men alla redskap av dessa material bör bytas när de blivit repiga, missfärgade eller fått värmeskador. Efter två år är det i regel dags att byta dem.

Frukt- och skalknivar

Små knivar som dessa som används ofta bör man hålla under uppsikt. Vill man förlänga livstiden på dem bör man se till att slipa dem ofta. När de börjar bli riktigt gamla går det knappt att få dem vass igen. Två till tre år är ungefär hur länge de håller.