Matens roll i diabetes
För diabetiker är maten en väldigt viktig del av egenvården. Men alla som har försökt gräva i kostfrågor har säkert skapat uppfattningen att detta sällan är svart eller vitt. Precis som medicin måste anpassas till människor måste man även anpassa kosten. Bara för att en sorts kost fungerar bra för en person med diabetes betyder det inte att alla med diabetes skulle må bra av att äta samma kost.
Nästan en halv miljon svenskar har diabetes idag. En överväldigande majoritet (mellan 85-90%) har diabetes typ 2, tidigare kallad åldersdiabetes, och producerar därför inte tillräckligt med insulin i kroppen. I diabetes typ 1 har insulinproduktionen stannat av nästan helt och det är något som vanligen uppstår i åldern 5-14 år.
Det finns flera symptom för diabetes som är bra att vara uppmärksam på. Tidigare skulle detta rekommenderas till alla över 40 år, men fler unga har även insjuknat i diabetes typ 2 på senare tid. Börjar man märka av symptom som dessa är det viktigt att ta kontakt med vården, men det finns även privata företag man kan ta kontakt med för tester.
När det kommer till maten är detta något som påverkar både vår vikt och vårt blodsocker. Att passa kosten är något vi alla borde göra, men för diabetiker finns det fler risker med att ”fuska” med kosten. Går man på insulin kommer man behöva lära sig att matcha maten och medicinen så att insulinet passar ihop med energiintaget.
Kosthållningen kan man närma sig på mer än ett sätt när man lider av diabetes och det finns stöd för rekommendation av bland annat:
- Minskad kolhydratskost
- Medelhavskost
- Balanserad kost med grönsaker, fullkorn och fisk
Talar man med diabetiker finns det även de som funnit bra resultat med kosthållningar som LCHF, paleo eller 5:2 dieten. Men igen bör man tänka på att detta inte är en garanti att man själv kommer att se samma resultat. Att prova sig fram i kosten är något alla kan göra, men rådfråga gärna din läkare i samband med kostförändringar.